Piwowarstwo
Piwo jest trunkiem cieszącym się popularnością od pokoleń. Już nasi dziadowie i pradziadowie zapijali się tym napojem, cieszyło się ono także popularnością w dawnej Polsce i w średniowiecznych czasach.
Obecnie hobbyści i miłośnicy piwa warzą ten napój przy wykorzystywaniu dawnych metod oraz tradycyjnego sprzętu. Dzięki nim powstają piwa rzemieślnicze, które coraz częściej spotykamy na rynku – jako piwa butelkowane na sklepowych półkach lub jako piwa rzemieślnicze w pubie.
Wykorzystując tradycyjne sposoby warzenia, specyficzne metody fermentacji piwa, stosując wyselekcjonowane, wysokogatunkowe słody oraz drożdże uzyskuje się niepodrabialny smak, zapach oraz barwę niemożliwe do uzyskania w masowej produkcji.
Piwa takie są alternatywą dla masowej produkcji, dla piw komercyjnych wytwarzanych przez komercyjne, duże browary piwowarskie.
Cieszą się one popularnością wśród miłośników piwa, którzy poszukują produktu wysokiej jakości, różniącego się swoimi właściwościami od piw produkowanych masowo.